Zimny teledysk od undertheskin
Krakowska formacja undertheskin opublikowała teledysk do utworu "Cold".
2016-04-07, 11:33

Undertheskin to owiany nutką tajemnicy, jednoosobowy projekt, który wstrząsnął międzynarodową sceną post-punk/minimal wave. Powstał z potrzeby chwili i od początku przyświecał mu jeden cel - utwory miały być proste w formie, ale zdecydowanie ciężkie w wyrazie. - w sferze tekstowej Void porusza się wokół nieuchronności i powtarzalności egzystencji. Muzycznie flirtują tu stricte shoegazowe i przestrzenne zgrzyty, z poruszającymi melodiami i emocjonalnymi partiami wokalnymi. Kompozycje napędzane transową elektroniką zostały zgrabnie połączone z post-punkowymi partiami gitary basowej, oraz zgrzytliwymi gitarami rodem z 4AD. Nad całością unosi się atmosfera nieuchronności, którą doskonale oddają emocjonalne partie wokalne.

Wydany pod koniec 2015 roku debiutancki album zbiera doskonałe recenzje na całym świecie - znalazł się też na trzeciej pozycji pośród najlepiej sprzedających się polskich płyt w międzynarodowym serwisie bandcamp..com. Za wszystkimi kompozycjami undertheskin stoi jedna osoba - Mariusz Łuniewski (znany szerzej jako Void - wokalista i gitarzysta w goth/indie rockowym zespole Deathcamp Project). Miksem i produkcją debiutanckiego materiału zajął się Kamil Łazikowski znany z Cool Kids of Death, któremu projekt zawdzięcza oryginalne, przestrzenne brzmienie i produkcje na światowym poziomie.

undertheskin.jpg