Debiutanckie wydawnictwo Aviaries w sprzedaży
Wrocławska grupa Aviaries poruszająca się w stylistykach new wave/shoegaze/post punk wydała mini album zatytułowany "Aviaries". Wydawcą jest niezależny label Requiem Records.
2016-05-12, 21:43

Aviaries powstało w 2014 jako kolebka dla pomysłów czterech różniących się muzycznie umysłów. Motorem napędowym stały się neurotyczne, melodyjne riffy inspirowane sceną new-wave lat 80-tych wspierane przez mocny, przesterowany bas. Spektrum swojego brzmienia poszerzają dokładając mroczne syntezatorowe warstwy oraz partie gitar z pogranicza noise i shoegaze

Teksty traktują głównie o poczuciu samotności, zagubieniu, strachu przed otaczającym nas światem, rozgrzebywaniu zabliźnionej przeszłości oraz zobojętnieniu emocjonalnym i wyobcowaniu

Każdy z z członków zespołu fascynuje się inna muzyką, ale potrafią znaleźć wspólne inspiracje takie jak: The Cure, The Soft Moon, Implodes, Have A Nice Life, Tropic Of Cancer.

Największą inspiracją pozostaje jednak wcześniej wspomniana scena lat 80-tych, która stała się trzonem brzmienia zespołu.

Do tej pory scenę dzielili z takimi wykonawcami jak: Alles, Nacht Und Nebel, This Cold, The Proof i Dark Side Eons. Wystąpili również na Return To The Batcave Festival w 2015 roku oraz cyklu imprez Ritual Nights.

01. Pills
02. Blindfold