Music Inspired By Alchemy: nowy teledysk z Prypeci i Czarnobyla
Projekt Inspired zaprezentował trzeci klip promujący album "Music Inspired By Alchemy". Od piątku cyfrową wersję albumu można kupić na całym świecie.
2016-09-19, 12:20

Teledysk do utworu "The Philosopher's Stone" został zarejestrowany w czasie tegorocznych wakacji w Czarnobylu i Prypeci.

Od piątku 16 września płyta jest dostępna na największych platformach zajmujących się sprzedażą cyfrową muzyki.

Twórcami płyty są: Artur Szolc, Robert Srzednicki oraz Krzysztof Wawrzak - muzycy związani wcześniej z warszawskim zespołem Annalist oraz poprzednimi albumami z serii "Music Inspired by..." („Music Inspired By Tarot” /1998/ oraz „Music Inspired By Zodiac” /2002/).

"Music Inspired by Alchemy" zawiera głównie utwory instrumentalne, ale nie tylko. Do współpracy zaproszonych zostało kilku znakomitych wokalistów. W trzech utworach można usłyszeć śpiew Mariusza Dudy (Riverside, Lunatic Soul), w dwóch Anji Orthodox (Closterkeller), w jednym Ani Piotrowskiej (Warsaw Afrobeat Orchestra /Żywiołak). W jednej z kompozycji na gitarze zagrał Mariusz Kumala (Closterkeller). Nowością jest też bardzo rozwinięte instrumentarium oparte w dużej mierze o "żywe" instrumenty klasyczne (wiolonczela, skrzypce, sekcja dęta itp.).

Oto co powiedzieli twórcy albumu: "Naszym celem było stworzenie płyty, której poszczególne utwory stanowić będą muzyczną ilustrację największych europejskich postaci związanych z alchemią i ezoteryką doby średniowiecza i renesansu".

"The Philosopher's Stone": https://www.youtube.com/watch?v=KODnMrx766s